Το Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Ελαφότοπο, για την ακρίβεια στην Νότιο Ανατολική προς το χωριό πλαγιά του Στούρου, κοντά στην βρύση Πέρα-Πηγάδι. Είναι ορατό όχι μόνο από τον Ελαφότοπο αλλά μέχρι και από τα γειτονικά Κάτω Πεδινά. Αυτή τη στιγμή, στο Αθλητικό Κέντρο υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων με άμμο, γήπεδο πολλαπλών χρήσεων μπάσκετ-βόλεϋ-τένις και σκάμμα για άλματα εις μήκος. Το Αθλητικό Κέντρο όμως δεν ήταν πάντα έτσι, και η 40ετής ιστορία του δείχνει ότι η θέληση και η συμμετοχή των ανθρώπων μπορεί να επιφέρει πραγματικές αλλαγές και πραγματική πρόοδο στον τόπο.

Η ιστορία του Αθλητικού Κέντρου ξεκινά το 1972,με την δωρεά του Φιλοποιμένα Γκράτζιου στον νεοσύστατο τότε Αθλητικό Όμιλο. Με την οικονομική ενίσχυση των Αδελφών Γκράτζιου και μέσω δωρεών αποκτήθηκαν και γειτονικές εκτάσεις οι οποίες βαθμηδόν διαμορφώθηκαν σε μία επίπεδη έκταση. Ως εκ τούτου, κατασκευάστηκε μνημείο προς τον Μενέλαο Γκράτζιο, δωρεά αθλητικού σωματείου της Θεσσαλονίκης. Με ενέργειες του τότε προέδρου Μενέλαου Κικόπουλου, Τοποθετήθηκαν 2 τέρματα και κατασκευάστηκε αργότερα με άσφαλτο το γήπεδο μπάσκετ. Επίσης, κατασκευάστηκε υποστηρικτικό τοιχίο από την πλευρά του δρόμου με σκοπό να συγκρατήσει την πλαγιά στην οποία στηρίζεται το γήπεδο.

Το 2006 έλαβε χώρα το μεγαλύτερο έργο που έχει συμβει στο Αθλητικό Κέντρο. Ο χώρος διαμορφώθηκε τεχνικά και το χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου αναδιαμορφώθηκε ολοκληρωτικά, μαζί με το υπέδαφος του, σε γήπεδο άμμου, κατάλληλο για κανονικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Παράλληλα κατασκευάστηκε το σκάμμα για άλματα εις μήκος. Έπειτα, με τα έσοδα του Αθλητικού Ομίλου από την διοργάνωση του Πανηγυριού Ελαφοτόπου 2006, καθώς και με την προσωπική προσφορά πάμπολλων Ελαφοτοπιτών και φίλων του Ελαφοτόπου, κατασκευάστηκε η περίφραξη του γηπέδου ποδοσφαίρου, στοιχείο βασικό για την διεξαγωγή αγώνων. Έκτοτε ο Αθλητικός Όμιλος διοργανώνει το λιγότερο 5 αγώνες ποδοσφαίρου κάθε καλοκαίρι, ενώ από το 2008 ένα μέρος των αγώνων του Ποδοσφαρικού Πρωταθλήματος Ζαγορίου λαμβάνει μέρος στο Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο. Ενδεικτικό της ποιότητας του γηπέδου ποδοσφαίρου είναι ότι είναι το μόνο στο οποίο δεν έχουν προκληθεί τραυματισμοί εξ αιτίας της φύσεως του γηπέδου.

Επίσης, από το 2007 έλαβε χώρα ένα μεγάλο πρόγραμμα διαμόρφωσης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου του Αθλητικού Κέντρου, με κύριο στοιχείο του το εκτεταμένο πρόγραμμα δεντροφύτευσης. Το πρόγραμμα δεντροφύτευσης αποσκοπεί εκτός από τον φυσικό καλλωπισμό του χώρου στην διάσωση δέντρων που ενώ ανθούν στον Ελαφότοπο τείνουν να εξαφανιστούν, στην δημιουργία βοτανικού μονοπατιού εκπαιδευτικής φύσεως γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και στην τεχνική συγκράτηση των πλαγιών που υπάρχουν γύρω από το Κέντρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, έγιναν οι απαραίτητες περιφράξεις στα όρια του Αθλητικού Κέντρου, αλλά και έγινε νέα διάνοιξη του μονοπατιού που συνδέει το Αθλητικό Κέντρο με την παραδοσιακή βρύση Πέρα-Πηγάδι, ψηλότερα στο βουνό. Επίσης κατασκευάστηκαν 2 μικρές λίμνες (η μία εκ των οποίων στερεύει το καλοκαίρι), οι οποίες έπειτα συνδέθηκαν, και βοηθούν στο πότισμα των δέντρων του Αθλητικού Κέντρου.Το 2012 τοποθετήθηκαν στο Γ.Α.Κ. γραφεία και αποδυτήρια σε λυόμενο κτίριο, ενώ από το 2013 μέχρι και το 2016 έλαβαν χώρα συνεχείς εργασίες για την επιτυχή κατασκευή γήπεδου πολλαπλών χρήσεων μπάσκετ-βόλεϋ-τένις.

Τα έργα στο Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο συνεχίζονται διαρκώς, χρηματοδοτούμενα από τα έσοδα του Πανηγυριού αλλά και από τις δωρεές των μελών και φίλων του Αθλητικού Ομίλου, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας. Χρόνο με τον χρόνο, η πρόοδος, η αλλαγή και η βελτίωση στο Αθλητικό Κέντρο είναι προφανείς. Πλέον ο Αθλητικός Όμιλος έχει την δυνατότητα να διοργανώσει στο Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο αθλητικές εκδηλώσεις με πολλούς θεατές και απόλυτη ασφάλεια για τους αθλητές.

 Προτρέπουμε όποιον επιθυμεί να αθληθεί στο Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο να το κάνει! Ο χώρος αυτός είναι ανοιχτός σε όποιον θέλει να τον χρησιμοποιήσει και να τον επισκεφθεί. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν θέλετε να σας βοηθήσουμε.