Τα Γκράτζεια

IMG 1016Παρελθούσης της διετίας, το Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο Ελαφοτόπου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει, γι'άλλη μια φορά, τους Αθλητικούς Αγώνες με την επωνυμία "Γκράτζεια". Τα Γκράτζεια γίνονται κάθε 2 έτη και είναι αγώνες προς τιμήν της οικογένειας Γκράτζιου, ευεργετών του Αθλητικού Ομίλου και του Ελαφοτόπου. Τα Γκράτζεια φέτος περιέλαβαν εκδηλώσεις για τέσσερις ημέρες, με κεντρική εκδήλωση τους Αγώνες Στίβου που έλαβαν χώρα το Σάββατο 10 Αυγούστου. Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 12 Αυγούστου.

 

Μέχρι και τα Δ' Γκράτζεια (2009), οι αθλητικοί αυτοί αγώνες ελάμβαναν χώρα κάθε 3 χρόνια. Παρ'όλα αυτά, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22 Αυγούστου 2010, τα Γκράτζεια θα λαμβάνουν χώρα από εδώ και στο εξής κάθε 2 χρόνια. Έτσι, μετά την πάροδο της διετίας από τα Δ' Γκράτζεια, ήρθε η σειρά των Ε' Γκρατζείων το 2011. Μεταξύ της Πέμπτης 11 Αυγούστου και της Κυριακής 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μια σειρά από εκδηλώσεις. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, τόσο από τον Ελαφότοπο όσο και από άλλα χωριά. Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου τόνισε ότι τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις είναι μοναδικές σε όλο το Ζαγόρι και ότι είναι πρόθεση του να αναβαθμίσει τους αγώνες επίσημα σε Πανζαγορισιακούς με συνδιοργανωτές τον Δήμο και τον Αθλητικό Όμιλο.

Οι αγώνες στίβου του Αθλητικού Ομίλου Ελαφοτόπου ονομάζονται "Γκράτζεια", προς τιμήν των αδελφών Γκράτζιου (μεγάλων ευεργετών του Α.Ο.Ε.) και ιδίως του Βαλκανιονίκη Μενέλαου Γκράτζιου, προς τιμήν του οποίου άλλωστε πήρε το ίδιο όνομα και το Βορειοελλαδίτικο Πρωτάθλημα Στίβου που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα Γκράτζεια έλαβαν χώρα το 2000 και στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή. Αρχικά θεσπίστηκε τα Γκράτζια να λαμβάνουν χώρα κάθε 3 χρόνια, οπότε τα επόμενα Γκράτζεια έγιναν το 2003, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία.

Όταν πια το γήπεδο αναβαθμίστηκε με τα μεγάλα έργα που έλαβαν χώρα το 2006, τα Γκράτζεια καθιερώθηκαν ως μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του Ελαφοτόπου με μαζική συμμετοχή από όλες τις ηλικίες. Ενώ το μόνο άθλημα αρχικά ήταν ο δρόμος των 80 μέτρων (60μ για τις μικρότερες ηλικίες), προστέθηκαν αθλήματα όπως το άλμα εις μήκος, το ακόντιο (ρίψη) και η σφαίρα. Η μαζική προσέλευση των Ελαφοτοπιτών και των κατοίκων του χωριού ενθάρρυνε τον Αθλητικό Όμιλο να αναβαθμίζει τους αθλητικούς αγώνες όλο και περισσότερο.