Πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες

ΧάψαλοΣτις 02 Μαρτίου 2014, ο Αθλητικός Όμιλος αναβίωσε άλλο ένα παλιό έθιμο του χωριού, το Χάψαλο. Έλαβε χώρα ο παραδοσιακός εορτασμός των Αποκρεών στο Κοινοτικό Γραφείο Ελαφοτόπου, στo πλαίσιo του οποίου, με μουσική και χορό, στήθηκε η παραδοσιακή φωτιά, η τζαμάλα και έλαβαν χώρα τα αποκρεάτικα παιχνίδια του Χάψαλου.

Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο καλλιτέχνης, παιδαγωγός, ιδρυτής και πρωτεργάτης του Λαογραφικού Μουσείου Ελαφοτόπου, Μιχαήλ. Ματθ. Οικονομίδης. Όπως περιέγραψε ο κ. Οικονομίδης, στο Χάψαλο, ή "Χάψαρος", δένουμε ένα αυγό σε σπάγγο και το ταλαντεύουμε μπροστά στο στόμα του "παίκτη". Όποιος καταφέρει και πιάσει το αυγό για να το φάει, είναι ο τυχερός της Αποκριάς! Στο δεύτερο παιχνίδι, δένουμε ένα λουκούμι στη μέση ενός σπάγγου, τις άκρες του οποίου τρώνε οι παίκτες, με νικητή όποιον το φτάσει! Στο τρίτο παιχνίδι, οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να φάνε ένα λουκούμι που βρίσκεται σε ένα μικρό ταψί μόνο με το στόμα!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Αθλητικός Όμιλος Ελαφοτόπου διοργάνωσε στις 17 και 18 Αυγούστου 2012 μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση. Ήταν μία εκδήλωση στην οποία χωρούν όλα τα είδη της μουσικής, υπό εκτέλεση από τους νέους του τόπου μας. Η μουσική βραδιά ήταν ένα διήμερο μουσικών παρουσιάσεων και εν μέρει συναυλιών, με 22 συμμετέχοντες και 10 μουσικά σχήματα. Βεβαίως, αυτή η εκδήλωση στον Ελαφότοπο, καθοδηγείται από τον άνθρωπο-σύμβολο του πολιτισμού στον τόπο μας, τον Μιχάηλ Ματθ. Οικονομίδη, καλλιτέχνη και παιδαγωγό, αλλά και πολύ εργατικό και φιλότιμο, ο οποίος έχουμε την τύχη να κατάγεται από τον Ελαφότοπο.

Η εκδήλωση χωρίστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια με θεματικό χαρακτήρα: Γενικές Μουσικές Παρουσιάσεις, Μουσικές Παρουσιάσεις (Έντεχνο-Ροκ), Λαϊκό-Ρεμπέτικο Τραγούδι, Ροκ Συναυλία. Έτσι και ο τίτλος "Μουσικοί Αγώνες" που δίδεται συχνά από τον κ. Οικονομίδη αναφέρεται κυρίως στα πρώτα δύο κομμάτια. Οι συμμετέχοντες σε κάθε κομμάτι παρουσίασαν στο κοινό το μουσικό πρόγραμμα της αρεσκείας τους. Έτσι, παρήχθη πολιτισμός από τους νέους μας, "από κάτω προς τα πάνω και από μέσα προς τα έξω", χωρίς να χρειαστεί να διοργανωθεί μουσική εκδήλωση με καλλιτέχνες εκτός Ζαγορίου, και με κανένα οικονομικό στόχο.

Η καθιερωμένη πια Γιορτή προς τιμήν της Νεολαίας ("Γιορτή Νεολαίας") έλαβε χώρα και το καλοκαίρι του 2011. Το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Αυγούστου 2011, ασύνδετα όμως με τα Γκράτζεια που έλαβαν χώρα την ίδια μέρα, ο Αθλητικός Όμιλος Ελαφοτόπου διοργάνωσε στον περιβάλλοντά-προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Γραφείου το καθιερωμένο κέρασμα προς τους χωριανούς. Αυτή τη φορά όμως η Γιορτή Νεολαίας ήταν πολύ διαφορετική.

Οι Τσερβαριώτες έσπευσαν να παρευρεθούν στο κέρασμα του Αθλητικού Ομίλου το οποίο όμως φέτος συνδυάστηκε με ένα άλλο γεγονός. Αξιοποιώντας τα χρήματα που προήλθαν από το Πανηγύρι 2011, ο Α.Ο.Ε. και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαφοτόπου, κ. Γιώργος Ντιναλέξης, ξεκίνησαν την επισκευή-αποκατάσταση του Κοινοτικού Γραφείου και την δημιουργία του νέου ιατρείου του χωριού σε αυτό. Η Γιορτή Νεολαίας αυτή τη φορά, εκτός από ένα ευχαριστώ στους νέους που ενισχύουν τον Ελαφότοπο, υπήρξε και ένα μέσο ευαισθητοποίησης για την μεγάλη αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης.

Την εκδήλωση χορήγησε με προσφορά του σε ψάρια (πέστροφες) από τα ιχθυοτροφεία του ο Γρηγόρης Πανταζής, φίλος του Αθλητικού Ομίλου και του Ελαφοτόπου, ο οποίος μάλιστα και χορήγησε και το Πανηγύρι 2011 προσφέροντας τον πάγο που χρειάστηκε συνολικά το Πανηγύρι και για τις τρεις βραδιές. Τον ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια στήριξη του.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου του 2011, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ελαφοτόπου μία εκδήλωση μοναδική για το Ζαγόρι. Ενώ πλέον η συνήθεια και η πάγια τακτική είναι προσκαλούνται γνωστοί, πλην όμως "ξένοι", τραγουδιστές και συγκροτήματα για να πραγματοποιούν εκδηλώσεις το καλοκαίρι στο Ζαγόρι, έναντι κάποιου εισιτηρίου, εδώ συνέβη κάτι διαφορετικό.

Οι νέοι του Ελαφοτόπου ανέλαβαν οι ίδιοι τον ρόλο των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης και διοργάνωσαν μία ξεχωριστή συναυλία -με ελεύθερη είσοδο φυσικά- για τους Ελαφοτοπίτες και όποιον άλλο ήθελε να έρθει. Άλλωστε, οι νέοι του χωριού μας όλοι έχουν ασχοληθεί με την μουσική, και οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν τουλάχιστον ένα όργανο. Έτσι, ξεκίνησαν από την αρχή του καλοκαιριού να προετοιμάζονται και να καθορίζουν το δικό τους πρόγραμμα της βραδιάς, που περιείχε ομολογουμένως πολύ μεγάλη μουσική ποικιλία, την οποία όμως απόλαυσαν και αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι παρευρισκόμενοι.

Έπειτα από επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ελαφοτόπου, μεγάλη αντιπροσωπεία και συνοδεία του Συνδέσμου Επισήμων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο όπου έλαβε χώρα μία μικρή εκδήλωση στο Μνημείο Γκράτζιου. Η επίσκεψη του ΣΕΚΣΘ έλαβε χώρα το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011. Στον Ελαφότοπο υποδέχθηκε τον ΣΕΚΣΘ ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαφοτόπου, κ. Γιώργος Ντιναλέξης, ο Γ.Γ. και η Ταμίας του Αθλητικού Ομίλου Ελαφοτόπου, κ.κ. Άλκης Ντιναλέξης και Ρέα Γκράτζιου και ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Ελαφοτόπου, κ. Μιχάλης Οικονομίδης.