Έργα στον Ελαφότοπο

 
2013-12-22-183  Στον Κάτω Μαχαλά του χωριού, πιο κάτω από το μαγαζί του Πίδα, απέναντι στον ξενώνα της Ελένης Ντιναλέξη και, το κυριότερο, απέναντι στο σύμπλεγμα του Λαογραφικού Μουσείου Ελαφοτόπου, του ιστορικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και παρεκκλησιού των Ταξιαρχών, βρίσκεται μία και μοναδική απότομη κατηφόρα, την οποία οι κάτοικοι του χωριού την αποκαλούν "Κώγια".

 Η σημασία της Κώγιας είναι μεγάλη, πρώτα πρώτα γιατί συνδέει την εκκλησία της Παναγίας με το βορειότερο τμήμα του Ελαφοτόπου, και επίσης γιατί συνδέει το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού με την πλατεία του χωριού. Η σημασία της είναι μεγάλη, γιατί είναι το πιο απότομο πέρασμα του χωριού, το οποίο πολλές φορές είχαν επιχειρήσει οι κάτοικοι να στρώσουν με βατό καλντερίμι, με μεγάλες δυσκολίες, ενώ παράλληλα είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία του χωριού τα οποία δεν είχαν αναβαθμιστεί με τα νεόδμητα καλντερίμια. Επίσης, η Κώγια έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι μέχρι πριν λίγα χρόνια το χρησιμοποιούσε ο Ευριπίδης Ντιναλέξης (Πίδας) για να ανοίξει το παλιό καφενείο του κάθε απόγευμα. 

Το καλοκαίρι του 2011, στο πλαίσιο των εθελοντικών του δράσεων, και αναγνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη που υπήρχε, ο Αθλητικός Όμιλος Ελαφοτόπου αποφάσισε με πολυήμερο πρόγραμμα να πραγματοποιήσει τον συστηματικό καθαρισμό κεντρικών καλντεριμιών και δημοσίων χώρων του Ελαφοτόπου, πάντα σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση και κεντρική εποπτεία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ελαφοτόπου, κ. Γιώργου Ντιναλέξη. Εκ μέρους του Αθλητικού Ομίλου, επικεφαλείς ήταν ο κ.Κώστας Ντιναλέξης και ο Πρόεδρος, κ. Ηρακλής Τζόκας. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη καθώς άγγιξε τα 27 άτομα σε μεμονωμένη στιγμή.

Οι εθελοντές, οι οποίοι προήλθαν από όλες τις ηλικίες, καθάρισαν τις πρώτες μέρες τον προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Γραφείου του Ελαφοτόπου. Οι εργασίες εκει ήταν επίπονες και διήρκεσαν πολλές ημέρες, καθώς περιείχαν μεταξύ άλλων καθάρισμα θάμνων, μεταφορά φυλλοχώματος που είχε συσσωρευθεί ακόμη και τη μεταφορά πετρών. Η διαφορά ήταν προφανής, και ο χώρος ξαναέγινε ένα ευχάριστο και δημοφιλές σημείο για όλους. Ιδιαίτερα για το προαύλιο του Κοινοτικού Γραφείου, ο καθαρισμός που έλαβε χώρα αποτέλεσε μέρος και του γενικού προγράμματος ανακατασκευής και ανάδειξης του κτιρίου.

To Πέρα-Πηγάδι. (Φωτογραφία Α. Οικονομίδου)Βασικό στοιχείο της ορεινής ζωής αποτελεί αναμφίβολα και η ορειβασία, ή πιο απλά μια βόλτα στο βουνό, και βασικότερο στοιχείο αυτού είναι τα μονοπάτια. Έτσι, η διάνοιξη και σηματοδότηση των μονοπατιών είναι βασική προτεραιότητα και δράση του Αθλητικού Ομίλου εδώ και χρόνια. Άλλωστε οι ορειβατικές πεζοπορίες είναι συχνό στοιχείο στο ετήσιο πρόγραμμα του Αθλητικού Ομίλου. Έτσι, έχουν διανοιχτεί και ελέγχονται ξανά το λιγότερο μία φορά κάθε δύο χρόνια διάφορα μονοπάτια του Ελαφοτόπου, όπως το μονοπάτι στην διαδρομή Αη-Θανάσης -Σουλνάρι -Θέα Βίκου, Ελαφότοπος- Βίκος (χωριό), όπως και Πέρα-Πηγάδι -Αη-Γιάννης (Στούρος). Επίσης, μετά από πολλά χρόνια διανοίχτηκε ξανά το μονοπάτι που συνέδεε το Πέρα-Πηγάδι με το Γκράτζειο Αθλητικό Κέντρο. Άλλωστε, η ανάδειξη του Πέρα-Πηγαδιού, το οποίο παλαιότερα ήταν κόμβος μονοπατιών, είναι σημαντικός στόχος του Αθλητικού Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αθλητικός Όμιλος σκοπεύει να αναδείξει ακόμη περισσότερο το πιο διαδεδομένο μονοπάτι που συνδέει το Πέρα-Πηγάδι με το χωριό (που ξεκινάει από την στροφή στον δρόμο πλάϊ στην είσοδο του χωριού), αλλά και ένα ακόμη σημαντικό μονοπάτι, αυτό που συνδέει άμεσα το Πέρα-Πηγάδι με τον Αη-Θανάση, το οποίο βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το προηγούμενο.

Το Κυλικείο είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό κτήριο του Ελαφοτόπου, με την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να διατελέσει κόμβο στη ζωή του χωριού.

Διακρίνοντας αυτή την πραγματικότητα, ο Αθλητικός Όμιλος με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του Ηρακλή Τζόκα, άλλα και την νεολαία του χωριού, πρότεινε την αναβάθμιση του κτηρίου, την εκσυγχρόνιση του και τη χρήση του ως ενός δημόσιου χώρου για όλους, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι, τα έσοδα από τα Πανηγύρια του Ελαφοτόπου το 2008, το 2009 και το 2010, διατέθηκαν στην αναβάθμιση του κτηρίου. Πολλά μέλη και φίλοι του Αθλητικού Ομίλου και γενικότερα πολλοί χωριανοί εργάστηκαν γι'αυτό το σκοπό, και τα αποτελέσματα ήταν ορατά από την πρώτη στιγμή.

Το Κυλικείο αρχικά ήταν ένα πολύ μικρότερο κτήριο, ίσο περίπου με τον χώρο γύρω από την δεξιά είσοδο. Με έξοδα του κ. Γιαβρόγλου, κατασκευάστηκε ο κύριος όγκος του κτηρίου που υπάρχει σήμερα, καθώς και μία αποθήκη με μία δεύτερη, μεταλλική πόρτα, όπου στεγάστηκε για χρόνια ένα ψυγείο. Επιθυμώντας να μείνει ως προσφορά του στο χωριό, ο κ. Γιαβρόγλου δώρισε με αυτό τον τρόπο το κτήριο στην Ένωση Αποδήμων Ελαφοτόπου (ιδιοκτήτη του οικοπέδου), όπως αναγράφεται και στην τιμητική πλακέτα στο κέντρο του κτηρίου. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 2008 ως αποθήκη για τα ψυγεία και το υλικό που χρησιμοποιούνται στο πανηγύρι του χωριού.